Mieszanka na patelnię z chrupiącymi nasionami sezamu (wege)

Składniki

  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
  • 2 cm startego imbiru
  • 200 g nasion sezamu
  • 120 g zielonej fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki o długości 5 cm
  • 100 g kiełków fasoli1 czerwona papryka, pokrojona w plastry
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego

Mieszanka sosów


Przygotowanie

  1. Nasiona sezamu uprażyć, smażąc w gorącym woku bez oleju. Wyłożyć na naczynie, gdy się lekko uprażą. Odstawić.
  2. Delikatnie podsmażyć imbir i czosnek w gorącym oleju. Dodać zieloną fasolę szparagową i gotować, aż fasola będzie niemal ugotowana. Następnie dodać kiełki fasoli i czerwoną paprykę; smażyć, mieszający, przez kolejne 2 minuty.
  3. Posypać prażonymi nasionami sezamu.
  4. Dodać mieszankę sosów i gotować do zgęstnienia. Podawać.

Wskazówki

  1. To danie będzie idealnie komponować się podane z ryżem jaśminowym lub makaronem jajecznym, polane dodatkowo Lee Kum Kee Sos Do Pierożków.
  2. Możesz dodać 2 łyżki stołowe wody podczas gotowania, żeby fasola była delikatniejsza.
  3. Nasiona sezamu zawierają dużą ilość wapnia, przez co są idealne dla osób na diecie bezlaktozowej.

Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.