Ryż w naczyniu kamionkowym

Składniki

  • 400 g filetów z udek kurczaka, pokrojonych na kawałki
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka nieugotowanego, umytego ryżu
  • 3 cebule dymki, pokrojone ukośnie na kawałki 
  • Liście kolendry do przybrania

Mieszanka sosów

Przygotowanie

  1. Kurczaka marynować w mieszance sosów i z cebulą dymką przez 40 minut, a najlepiej przez noc w lodówce.
  2. Użyć nieprzywierającej patelni lub naczynia żaroodpornego, a najlepiej naczynia kamionkowego. Do naczynia włożyć ryż, dodać wodę i gotować przez 15 minut lub do niemal całkowitego ugotowania.
  3. Rozłożyć całego zamarynowanego kurczaka na ryżu. Przykryć pokrywką i gotować na parze na dużym ogniu przez 10 minut. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut lub aż do całkowitego ugotowania mięsa.
  4. Przed podaniem przybrać liśćmi kolendry i skropić Sosem Sojowym Słodki do Dim Sum i Ryżu.

Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.