Żeberka w maśle orzechowym

Składniki
- 700 g. żeberek wieprzowych z dużą ilością mięsa2 łyżeczki soli30 ml octu ryżowego lub destylowanego1 litr wody
Marynata
- 2 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Hoisin
- 2 ½ łyżeczki Lee Kum Kee Sos Sojowy Jasny Supreme
- 1 łyżeczka Lee Kum Kee Sos Sojowy Ciemny Premium
- 1 łyżka stołowa Pasty z Chili i Czosnku (opcjonalnie, w celu uzyskania bardziej pikantnego smaku)
- 4 łyżki stołowe gładkiego masła orzechowego
- Sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżka stołowa soku pomarańczowego
- 50ml wody
Przybranie
- 2 drobno pokrojone cebule dymki
- 30 g posiekanych solonych orzeszków ziemnych
- Mała garść liści kolendry
Przygotowanie
1. Żeberka włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ocet oraz sól i zagotować. Gotować na wolnym lub średnim ogniu przez 30 minut.
2. W międzyczasie trzepaczką zmieszać w misce składniki marynaty.
3. Po ugotowaniu wyjąć żeberka z garnka. Ostudzić.
4. Po ostudzeniu włożyć do zamykanego woreczka lub pojemnika z pokrywką. Zalać marynatą i marynować przez noc. Można upiec od razu, ale smak będzie mniej intensywny.
5. Rozgrzać piekarnik do 160°C. Włożyć żeberka do brytfanny i zachować marynatę.
6. Piec żeberka w piekarniku przez 45 minut do 1 godziny, polewając marynatą co 10 minut.
7. Pozostałą część marynaty podgrzać w niewielkim garnku aż zacznie delikatnie wrzeć. Gotowe żeberka wyjąć i polać marynatą.
8. Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, cebulą dymką i liśćmi kolendry.
Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.