Chińskie spaghetti z klopsikami
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- Klopsiki wieprzowe:
- 500 g tłustego mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 5 cebul dymek, obranych i drobno posiekanych
- 3 średnie jajka
- 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
- 100-125 g bułki tartej
- 4 łyżki stołowe wina Shaoxing lub wytrawnego sherry
- 1 łyżka stołowa Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Panda (lub Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Premium )
- 1 łyżka stołowa Lee Kum Kee Sos Sojowy Jasny Supreme
- 1 łyżeczka Lee Kum Kee Sos Sojowy Ciemny Premium
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
Sos pomidorowy
- 800 g krojonych pomidorów z puszki, z sokiem
- 1 łyżka stołowa Lee Kum Kee Sos Sojowy Jasny Supreme
- 2 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Panda (lub Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Premium )
- 1 duża biała cebula, posiekana
- 3 roztarte ząbki czosnku
Przygotowanie
1. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki na klopsiki. Zacząć od 100 g bułki tartej, ale jeśli mieszanka będzie zbyt mokra, dodać więcej bułki tartej. Jeśli mieszanka będzie zbyt sucha, dodać odrobinę zimnej wody. Konsystencja mieszanki powinna pozwalać na uformowanie klopsików.
2. Uformować odpowiedniej wielkości klopsiki – powinno ich być w sumie około 24-28.
3. Na dużej patelni o grubym spodzie rozgrzać na średnim ogniu 1 łyżkę stołową oleju roślinnego. Skarmelizować klopsiki ze wszystkich stron i odstawić. Prawdopodobnie trzeba będzie to robić partiami.
4. Na tę samą patelnię wylać resztę oleju roślinnego i rozgrzać na średnim ogniu. Dodać cebulę oraz czosnek i powoli karmelizować.
5. Dodać sos sojowy i sos ostrygowy, gotować przez 1 minutę na wolnym ogniu, a następnie dodać krojone pomidory.
6. Gotować sos na wolnym ogniu przez 20 minut.
7. Do sosu dodać klopsiki i gotować przez kolejne 15 minut.
8. W międzyczasie w garnku zagotować wodę i wrzucić do niej makaron.
9. Po ugotowaniu makaron odcedzić i podać w dużej misce. Na makaron wyłożyć łyżką klopsiki i sos. Podawać.
Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.