Mieszanka na patelnię z chrupiącymi nasionami sezamu (wege)
Składniki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
- 2 cm startego imbiru
- 200 g nasion sezamu
- 120 g zielonej fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki o długości 5 cm
- 100 g kiełków fasoli1 czerwona papryka, pokrojona w plastry
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
Mieszanka sosów
- 2 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Teriyaki
- 1 łyżeczka Lee Kum Kee Sos Do Pierożków
- 1 łyżka stołowa wody
Przygotowanie
- Nasiona sezamu uprażyć, smażąc w gorącym woku bez oleju. Wyłożyć na naczynie, gdy się lekko uprażą. Odstawić.
- Delikatnie podsmażyć imbir i czosnek w gorącym oleju. Dodać zieloną fasolę szparagową i gotować, aż fasola będzie niemal ugotowana. Następnie dodać kiełki fasoli i czerwoną paprykę; smażyć, mieszający, przez kolejne 2 minuty.
- Posypać prażonymi nasionami sezamu.
- Dodać mieszankę sosów i gotować do zgęstnienia. Podawać.
Wskazówki
- To danie będzie idealnie komponować się podane z ryżem jaśminowym lub makaronem jajecznym, polane dodatkowo Lee Kum Kee Sos Do Pierożków.
- Możesz dodać 2 łyżki stołowe wody podczas gotowania, żeby fasola była delikatniejsza.
- Nasiona sezamu zawierają dużą ilość wapnia, przez co są idealne dla osób na diecie bezlaktozowej.
Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.