Sałatka z chrupiącą kaczką
Składniki
- 2 udka kacze
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ¼ łyżeczki mieszanki pięciu przypraw
- 150 g ugotowanego makaronu jajecznego
- 100 g łuskanych nasion edamame
- 2 głowy kapusty pak choi, pokrojone w plastry
- 75 g pokrojonego groszku cukrowego
- 40 g prażonych orzechów nerkowca
- 40 g nasion granatu
Sos
- 1 łyżka stołowa Lee Kum Kee Sos Sojowy Ciemny Premium
- 2 łyżki stołowe miodu
Sos do sałatki
- 2 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Do Pierożków
- 1 ½ łyżki stołowej soku z cytryny
- 3 łyżki stołowe miodu
- 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180/160°C.
- Naciąć skórę kaczki ostrym nożem, następnie wetrzeć w udka czarny pieprz, sól i mieszankę pięciu przypraw.
- Piec w piekarniku przez 1 ½ godziny.
- Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyrzucić wytopiony tłuszcz i rozdrobnić mięso. Wymieszać sos do kaczki. Doprawić kaczkę sosem do smaku. Część sosu może nie być potrzebna. Odstawić mięso kaczki.
- Wymieszać składniki na sos do sałatki.
- Włożyć makaron, warzywa i orzechy nerkowca do dużej miski. Dodać mięso kaczki. Polać sosem i dobrze wymieszać.
- Wyłożyć na półmisek. Posypać nasionami granatu i podawać.
Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.