Sałatka z chrupiącą kaczką

Składniki

  • 2 udka kacze
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ¼ łyżeczki mieszanki pięciu przypraw
  • 150 g ugotowanego makaronu jajecznego
  • 100 g łuskanych nasion edamame
  • 2 głowy kapusty pak choi, pokrojone w plastry
  • 75 g pokrojonego groszku cukrowego
  • 40 g prażonych orzechów nerkowca
  • 40 g nasion granatu

Sos

Sos do sałatki

  • 2 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Do Pierożków
  • 1 ½ łyżki stołowej soku z cytryny
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180/160°C.
  2.  Naciąć skórę kaczki ostrym nożem, następnie wetrzeć w udka czarny pieprz, sól i mieszankę pięciu przypraw.
  3. Piec w piekarniku przez 1 ½ godziny.
  4. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyrzucić wytopiony tłuszcz i rozdrobnić mięso. Wymieszać sos do kaczki. Doprawić kaczkę sosem do smaku. Część sosu może nie być potrzebna. Odstawić mięso kaczki.
  5. Wymieszać składniki na sos do sałatki.
  6. Włożyć makaron, warzywa i orzechy nerkowca do dużej miski. Dodać mięso kaczki. Polać sosem i dobrze wymieszać.
  7. Wyłożyć na półmisek. Posypać nasionami granatu i podawać.

Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.