Kurczak Kung Pao

Składniki

  • 250 g piersi z kurczaka (wskazówka: można użyć udek z kurczaka, które mają lepszą strukturę), pokrojona w małe kawałki
  • 1 seler naciowy, pokrojony na 2 cm kawałki
  • ½ zielonej papryki, pokrojonej na części o długości 3 cm
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej na części o długości 3 cm
  • 1 łyżka stołowa Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Panda (lub Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Premium )
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • 25 g prażonych orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

Mieszanka sosów

Przygotowanie

  1. Kurczaka zamarynować w Sosie Ostrygowym i odstawić.
  2. Wymieszać Sos Hoisin, Sos Chili Czosnkowy oraz wodę i odstawić.
  3. Rozgrzać wok z 1 łyżką stołową oleju. Delikatnie podsmażyć czosnek w gorącym oleju.
  4. Mieszając, smażyć kurczaka na średnim ogniu przez 5 minut.
  5. Dodać wszystkie warzywa i smażyć, mieszając, przez kolejne 3 minuty, a następnie dodać mieszankę sosów.
  6. Podgrzać przed podaniem. Podawać posypane prażonymi orzechami nerkowca.

Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.