Kurczak Kung Pao
Składniki
- 250 g piersi z kurczaka (wskazówka: można użyć udek z kurczaka, które mają lepszą strukturę), pokrojona w małe kawałki
- 1 seler naciowy, pokrojony na 2 cm kawałki
- ½ zielonej papryki, pokrojonej na części o długości 3 cm
- ½ czerwonej papryki, pokrojonej na części o długości 3 cm
- 1 łyżka stołowa Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Panda (lub Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Premium )
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- 25 g prażonych orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
Mieszanka sosów
- 2 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Hoisin
- 1 łyżka stołowa Pasty z Chili i Czosnku Lee Kum Kee
- 1 łyżka stołowa wody
Przygotowanie
- Kurczaka zamarynować w Sosie Ostrygowym i odstawić.
- Wymieszać Sos Hoisin, Sos Chili Czosnkowy oraz wodę i odstawić.
- Rozgrzać wok z 1 łyżką stołową oleju. Delikatnie podsmażyć czosnek w gorącym oleju.
- Mieszając, smażyć kurczaka na średnim ogniu przez 5 minut.
- Dodać wszystkie warzywa i smażyć, mieszając, przez kolejne 3 minuty, a następnie dodać mieszankę sosów.
- Podgrzać przed podaniem. Podawać posypane prażonymi orzechami nerkowca.
Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.