Ryż w naczyniu kamionkowym

Składniki
- 400 g filetów z udek kurczaka, pokrojonych na kawałki
- 1,5 szklanki wody lub bulionu z kurczaka
- 1 szklanka nieugotowanego, umytego ryżu
- 3 cebule dymki, pokrojone ukośnie na kawałki
- Liście kolendry do przybrania
Mieszanka sosów
- 3 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Panda (lub Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Premium )
- 2 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Sojowy Słodki
Przygotowanie
- Kurczaka marynować w mieszance sosów i z cebulą dymką przez 40 minut, a najlepiej przez noc w lodówce.
- Użyć nieprzywierającej patelni lub naczynia żaroodpornego, a najlepiej naczynia kamionkowego. Do naczynia włożyć ryż, dodać wodę i gotować przez 15 minut lub do niemal całkowitego ugotowania.
- Rozłożyć całego zamarynowanego kurczaka na ryżu. Przykryć pokrywką i gotować na parze na dużym ogniu przez 10 minut. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut lub aż do całkowitego ugotowania mięsa.
- Przed podaniem przybrać liśćmi kolendry i skropić Sosem Sojowym Słodki do Dim Sum i Ryżu.
Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.