Wieprzowina Char Siu

Składniki

Przygotowanie

  1. Schab wieprzowy marynować w Sosie Ostrygowym i 3 łyżkach stołowych Sosu Char Siu przez co najmniej 30 minut, a najlepiej przez noc.
  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C i piec zamarynowane mięso przez 20 minut. Przewrócić mięso na drugą stronę i piec przez kolejne 20 minut.
  3. Posmarować pozostałą 1 łyżką stołową Sosu Char Siu, wyłączyć piekarnik i pozostawić mięso w piekarniku przez 2 minuty, a następnie pokroić w plastry.
  4. Pokrojoną w plastry wieprzowinę Char Siu położyć na zupę z makaronem (z bulionem z kurczaka) i posypać niewielką ilością cebuli dymki. W ten sposób powstaje słynna zupa z makaronem Char Siu!

Wskazówki

Przygotowanie marynaty do tego dania jest czasochłonne, dlatego wielu Chińczyków zwykło chodzić do restauracji na boczek wieprzowy i kaczkę Char Siu. Obecnie istnieje jednak dogodne ułatwienie: chińskie rodziny wybierają mieszankę sosów Char Siu, która pozwala skrócić czas spędzany w kuchni.

Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.