Wieprzowina Char Siu
Składniki
- 350 g schabu wieprzowego
- 4 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Char Siu
- 1 łyżka stołowa Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Panda (lub Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Premium)
Przygotowanie
- Schab wieprzowy marynować w Sosie Ostrygowym i 3 łyżkach stołowych Sosu Char Siu przez co najmniej 30 minut, a najlepiej przez noc.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C i piec zamarynowane mięso przez 20 minut. Przewrócić mięso na drugą stronę i piec przez kolejne 20 minut.
- Posmarować pozostałą 1 łyżką stołową Sosu Char Siu, wyłączyć piekarnik i pozostawić mięso w piekarniku przez 2 minuty, a następnie pokroić w plastry.
- Pokrojoną w plastry wieprzowinę Char Siu położyć na zupę z makaronem (z bulionem z kurczaka) i posypać niewielką ilością cebuli dymki. W ten sposób powstaje słynna zupa z makaronem Char Siu!
Wskazówki
Przygotowanie marynaty do tego dania jest czasochłonne, dlatego wielu Chińczyków zwykło chodzić do restauracji na boczek wieprzowy i kaczkę Char Siu. Obecnie istnieje jednak dogodne ułatwienie: chińskie rodziny wybierają mieszankę sosów Char Siu, która pozwala skrócić czas spędzany w kuchni.
Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.