Skrzydełka z kurczaka w 3 smakach
Składniki
- 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
Marynata
- Marynata miodowo-sojowo-imbirowa (do jednej trzeciej skrzydełek)
- 5 łyżek stołowych Lee Kum Kee Sos Sojowy Jasny Supreme
- 2 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Panda (lub Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Premium )
- 2 łyżki stołowe miodu1 łyżka stołowa startego imbiru
- Marynata miodowa Char Siu (do jednej trzeciej skrzydełek)
- 4 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Char Siu
- 2 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Panda (lub Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Premium )
- 2 łyżki stołowe miodu
- Marynata chill-czosnkowo-jogurtowa (do jednej trzeciej skrzydełek)
- 3 łyżki stołowe Lee Kum Kee Pasty z Chili i Czosnku
- 3 łyżki stołowe jogurtu greckiego
- 2 łyżki stołowe Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Panda (lub Lee Kum Kee Sos Ostrygowy Premium )
- 2 łyżki stołowe miodu
Przygotowanie
- Skrzydełka z kurczaka podzielić na 3 części i marynować w 3 różnych marynatach. Odstawić do lodówki na 2 godziny lub na noc.
- Piec na grillu lub w opiekaczu przez 15 minut, aż do ugotowania skrzydełek. W czasie gotowania dwukrotnie przewrócić skrzydełka.
Wskazówki
Najlepiej podawać z ryżem jaśminowym oraz z marynatą zredukowaną do gęstego sosu.
Więcej infomacji o firmie Lee Kum Kee znajdziesz tutaj.